Polityka energetyczna jednostek samorządu terytorialnego szczebla gminnego w świetle ryzyka finansowego i niefinansowego - Filipiak, Beata Zofia (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Jednostki samorządu terytorialnego (JST) stoją przed wyzwaniem wdrożenia natychmiastowych działań organizacyjnych i inwestycyjnych związanych z lokalnym wytwarzaniem, zarządzaniem i bilansowaniem energii pochodzącej z OZE. Celem opracowania jest wskazanie na powiązania polityki energetycznej gmin ze zmianami regulacji obowiązujących instytucje finansowe dotyczących realizacji zobowiązań klimatycznych, jak również wykazanie, że polityka odpowiedzialnie zaplanowana może mieć istotne znaczenie dla ograniczenia ryzyka finansowego i ESG. W opracowaniu zaprezentowano szczególne wyzwania wynikające z finansów klimatycznych dla prowadzenia przez gminy polityki energetycznej. Wskazano na znaczenie ryzyka finansowego i niefinansowego w finansowaniu zmian transformacji energetycznej.
Filipiak, B. Z. (2023). Polityka energetyczna jednostek samorządu terytorialnego szczebla gminnego w świetle ryzyka finansowego i niefinansowego. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 223-233). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: finansowanie transformacji energetycznej; ryzyko niefinansowe; ESG; jednostki samorządu terytorialnego; polityka energetyczna; financing the energy transformation; non-financial risk; local government units; energy policy