Terytorialne zróżnicowanie regulacji w podatkach dochodowych w Polsce implikowane intencją aktywizacji działań gospodarczych - Uchman, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem opracowania jest przedstawienie problemu występowania regulacji podatkowych dotyczących specjalnych obszarów podatkowych1 w podatkach dochodowych w Polsce w układzie krajowym. Odwołano się do istniejących podstawowych wytycznych teoretycznych, dotyczących konstrukcji i zasad działania dobrych podatków. W obszarze empirycznym dokonano skrótowej charakterystyki regulacji podatkowych w tym obszarze i podjęto próbę ich oceny na podstawie dostępnych koncepcji teoretycznych. Zasady podatkowe, szczególnie zasady sprawiedliwości/równości oraz sformułowaną w ostatnich dekadach XX wieku zasadę neutralności opodatkowania, wykorzystano jako kryterium oceniające i porządkujące. Metody badawcze w pracy zostały dostosowane do analizowanej problematyki. Wykorzystano metodę prawno-porównawczą i podstawowe schematy wnioskowania dedukcyjnego.
Uchman, J. (2023). Terytorialne zróżnicowanie regulacji w podatkach dochodowych w Polsce implikowane intencją aktywizacji działań gospodarczych. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi StanisławowiKorenikowi (s. 185-195). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zasada równości podatkowej; neutralność podatkowa; specjalne strefy ekonomiczne; ulgi podatkowe; tax equity principle; tax neutrality; special economic zones; tax exemptions