Ewolucja roli i funkcji dotacji przekazywanych do budżetów samorządów województw - Patrzałek, Leszek (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Redystrybucja środków publicznych w wymiarze terytorialnym budzi wiele zastrzeżeń i dyskusji toczących się wokół problemów w obszarze sprawiedliwości i solidarności terytorialnej, a także racjonalności i efektywności finansów publicznych. W związku ze zróżnicowaniem poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego w przekroju terytorialnym i w konsekwencji z narastającymi nierównościami w poziomie dochodów podatkowych budżetów samorządów województw ważne funkcje mają pełnić wydatkowe instrumenty redystrybucji pionowej, do których należy zaliczyć dotacje przekazywane do budżetów samorządu województwa. Funkcje te w założeniach mają wynikać w dużym stopniu z zakresu działania samorządu województwa, który został utworzony nie tyle w celu wykonywania bieżących zadań publicznych o charakterze wojewódzkim, ile przede wszystkim w celu prowadzenia polityki regionalnej. Celem opracowania jest ustalenie zakresu zmian w roli i funkcjach dotacji jako wydatkowych instrumentów redystrybucji pionowej oraz wykazanie w przekroju budżetów województw znaczenia tej formy redystrybucyjnej aktywności centralnych władz publicznych.
Patrzałek, L. (2023). Ewolucja roli i funkcji dotacji przekazywanych do budżetów samorządów województw. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 175-184). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: dotacje; redystrybucja pionowa; rozwój regionalny; grants; vertical redistribution; regional development