Reinterpretacja pojęcia bliskości i jej roli w rozwoju terytorialnym - Nowakowska, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Paradygmat bliskości jest centralnym nurtem teoretycznym tworzącym podbudowę dla zrozumienia procesów rozwoju terytorialnego. W tym podejściu analitycznym bliskość jest wielowymiarowym pojęciem i wykracza poza interpretację bliskości geograficznej. Wprowadzone zostaje pojęcie bliskości zorganizowanej (kulturowej, instytucjonalnej, społecznej, organizacyjnej, poznawczej), w budowaniu której kluczową rolę odgrywają interakcje pomiędzy zlokalizowanymi aktorami. Celem rozdziału jest teoretyczna analiza twierdzeń paradygmatu bliskości, słabo jeszcze rozpoznanego i spopularyzowanego w naukach ekonomicznych w Polsce. W rozdziale poddano analizie kluczowe kategorie pojęciowe i konstrukcję logiczną tej koncepcji. Na tak określonej podbudowie pokazano różne wymiary bliskości i ich znaczenie dla rozwoju terytorialnego. Zastosowana metoda badawcza to analiza i synteza literatury przedmiotu
Nowakowska, A. (2023). Reinterpretacja pojęcia bliskości i jej roli w rozwoju terytorialnym. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 164-174). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: bliskość; terytorium; rozwój; proximity; territory; development