Style zarządzania miejskiego - Klasik, Andrzej; Kuźnik, Florian (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Opracowanie odwołuje się do stylu zarządzania jako ważnej kategorii charakteryzującej jakość zarządzania. Specyfika zarządzania miastem ujęta została przez relacje przywództwo miejskie – interesariusze miasta. Opierając się na literaturze przedmiotu i autorskim modelu wehikułu rozwoju miejskiego, przedstawiony został przywódczy styl zarządzania miejskiego. Tworzą go cztery składowe: partnerski, wizjonerski, strategiczny i partycypacyjny styl zarządzania.
Klasik, A. i Kuźnik, F. (2023). Style zarządzania miejskiego. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 123-136). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: styl zarządzania; wehikuł rozwoju; warstwy zarządzania; przywództwo miejskie; management style; development vehicle; layers of management; urban leadership