Chronourbanistyka a projektowanie nowoczesnych osiedli – studium przypadku Wrocławia - Rynio, Dorota; Adamiczka, Hanna; Sokołowski, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Miasta krótkich odległości stanowią odpowiedź na wyzwania współczesnej gospodarki. Budowa miast 15-minutowych może być realizowana w zróżnicowany sposób, w zależności od etapu, na jakim w danym momencie jest ośrodek miejski. Może ona także dotyczyć realizacji idei miasta krótkich odległości w całej przestrzeni miejskiej jednocześnie lub można zacząć od poszczególnych osiedli. W opracowaniu skupiono się na badaniu możliwości, jakie daje zastosowanie chronourbanistyki w planowaniu i zagospodarowaniu przestrzeni miast. Obiektem badawczym są wybrane osiedla mieszkaniowe we Wrocławiu: Osiedle Kminkowa, Olimpia Port oraz Ogrody Hallera. Celem rozdziału jest opis stanu zaawansowania trzech osiedli mieszkaniowych w zakresie wprowadzania idei miasta 15-minutowego. Zastosowane w publikacji metody badawcze to: przegląd literatury, dyskusja naukowa, krytyczna analiza planów osiedli i rozkładu usług tam funkcjonujących, analiza danych zastanych, statystyka opisowa. Badanie dotyczy stanu na początek maja 2023 r.
Rynio, D., Adamiczka, H. i Sokołowski, J. (2023). Chronourbanistyka a projektowanie nowoczesnych osiedli – studium przypadku Wrocławia. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 107-120). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: chronourbanistyka; miasta 15-minutowe; miasta krótkich odległości; projektowanie osiedli mieszkaniowych; chronourbanism; 15-minute cities; short-distance cities; housing development design