Wybrane megatrendy wpływające na przestrzeń Wrocławia w latach 2012-2021 - Zakrzewska-Półtorak, Alicja; Pluta, Agata; Szulc, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Przedmiotem badania są wybrane megatrendy demograficzne analizowane z punktu widzenia rozwoju przestrzeni miejskiej Wrocławia. Okres badawczy obejmuje lata 2012-2021. Celem opracowania jest ogólna charakterystyka przebiegu i oddziaływania wybranych megatrendów w warunkach lokalnych na przykładzie Wrocławia. Wykorzystane metody to: opisowa, graficzna, proste metody statystyczne, analiza porównawcza oraz studium przypadku. Główne wnioski to: we Wrocławiu w badanym okresie zaobserwowano trendy srebrnego tsunami oraz migracji na obszary niezurbanizowane oraz powiązanej z nią suburbanizacji; nie wystąpiło natomiast zjawisko depopulacji. Megatrendy są nieuchronne, ale możliwe jest dostosowanie się do nich w wymiarze lokalnym, np. poprzez politykę miejską, w tym przestrzenną. Kluczowe jest obserwowanie i bieżące reagowanie na zmiany pojawiające się w przestrzeni miasta oraz analiza zmian zachodzących w wymiarze międzynarodowym, które mogą wpłynąć na lokalną gospodarkę w kolejnych latach.
Zakrzewska-Półtorak, A., Pluta, A. i Szulc, A. (2023). Wybrane megatrendy wpływające na przestrzeń Wrocławia w latach 2012-2021. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 93-106). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: srebrne tsunami; migracje; suburbanizacja; rozwój przestrzenny; nieruchomości mieszkaniowe; silver tsunami; migration; suburbanization; spatial development; housing real estate