Megatrendy w kreatywnej przestrzeni - Miszczak, Katarzyna; Sztando, Andrzej; Rogowska-Sawicz, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Megatrendy stanowią następstwo, a zarazem główny wyznacznik zmian zachodzących w różnej skali i w różnych obszarach życia społeczno-gospodarczego. Megatrendy, takie jak deglobalizacja, rozwój sztucznej inteligencji, rosnąca urbanizacja, zmiany demograficzne, migracje, zmiany klimatyczne, nieprzewidywalne globalne kryzysy, znacząco wpływają na życie jednostek, państw, społeczeństw. W konsekwencji wymagane jest nowe podejście do zarządzania publicznego, bardziej dostosowane do nowych wymagań i zagrożeń. Celem rozdziału jest przestawienie istoty megatrendów, wskazanie głównych kierunków zachodzących przemian w wybranych obszarach. Zaprezentowane wnioski sformułowano głównie na podstawie metody opisowej, metody historycznej oraz analizy porównawczej.
Miszczak, K., Sztando, A. i Rogowska-Sawicz, M. (2023). Megatrendy w kreatywnej przestrzeni. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 78-92). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: megatrendy; przestrzeń kreatywna; nowe modele rządzenia; megatrends; creative space; new governance models