Znaczenie przestrzeni w polityce zintegrowanego i zrównoważonego rozwoju Polski - Prusek, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Celem rozdziału jest naświetlenie znaczenia przestrzeni w polityce zintegrowanego i zrównoważonego rozwoju. Przestrzeń jest jednym z czterech ważnych aspektów rozwoju zrównoważonego, obok społecznego, gospodarczego i ekologicznego. Decyzje rozwojowe winny uwzględniać wszystkie te aspekty w sposób wyważony, za pomocą metody CBA. Neoliberalny model polaryzacyjno-dyfuzyjny w polskiej polityce przestrzennej i regionalnej doprowadził do dużej polaryzacji rozwojowej między aglomeracjami a polskimi regionami, w tym zwłaszcza Polski Wschodniej. Spowodował on również regres rozwojowy miast średnich i małych, których funkcje rozwojowe uległy wyraźnemu osłabieniu. Pozytywne zmiany w układach przestrzennych w Polsce związane są z wdrożeniem SOR oraz Rządowym Programem Budowy Dróg Krajowych do 2030 roku, w tym na terenie Polski Wschodniej.
Prusek, A. (2023). Znaczenie przestrzeni w polityce zintegrowanego i zrównoważonego rozwoju Polski. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 27-39). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: ład przestrzenny; polityka zrównoważonego rozwoju; CBA jako metoda oceny efektywności rozwoju; ład aksjonormatywny; spatial order; sustainable development policy; CBA as a method of assessing development effectiveness axionormative order; large infrastructural investments in Poland as the foundation of its future economic structure