Sposoby traktowania przestrzeni w teorii ekonomii – krótki przegląd - Czaja, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W opracowaniu przedstawiono wybrane sposoby traktowania przestrzeni w teorii ekonomii. Omówiono cechy przestrzeni geodezyjnej, geograficznej i społeczno-ekonomicznej w kontekście ekspansji człowieka. Scharakteryzowano także współczesne wyzwania w zakresie wykorzystania przestrzeni oraz cechy przestrzeni ekonomicznej.
Czaja, S. (2023). Sposoby traktowania przestrzeni w teorii ekonomii – krótki przegląd. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 15-26). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: przestrzeń; przestrzeń społeczno-ekonomiczna; ekonomiczna teoria lokalizacji; cechy przestrzeni ekonomicznej; space; socioeconomic space; economic theory of localization; features of economic space