Zmiany w zakresie atrakcyjności nieruchomości mieszkaniowych w polskich miastach w latach 2010-2020, ze szczególnym uwzględnieniem dostępności - Zakrzewska-Półtorak, Alicja; Pluta, Agata (Changes in the Attractiveness of Residential Real Estate in Polish Cities in the Years 2010-2020, with Particular Consideration of Accessibility, 2023)
Celem artykułu jest wstępne omówienie i ocena zmian w zakresie atrakcyjności nieruchomości mieszkaniowych, w tym ich dostępności, jakie zaszły w polskich miastach w drugiej dekadzie XXI w. Przedmiotem badań są wszystkie miasta w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem kilku wybranych. Okres badawczy to lata 2010-2020. W badaniu przeanalizowano, w różnych ujęciach, zmiany stanu i jakości zasobu mieszkaniowego (analiza porównawcza), zmiany w zakresie dostępności mieszkaniowej (podejście tradycyjne, metoda dochodowa) oraz zmiany w zakresie jakości nieruchomości i ich otoczenia (metoda studium przypadku). Wyniki badania pokazują, że atrakcyjność mieszkaniowa nieruchomości w polskich miastach, analizowana w szerokim ujęciu, co do zasady wzrasta. Jednocześnie, rozpatrując badane zagadnienie jako cechy otoczenia nieruchomości, wskazano, że w szczególnych warunkach, takich jak np. gwałtowne zagęszczanie zabudowy, następuje obniżenie atrakcyjności nieruchomości mieszkaniowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 3, s. 164-176
Keywords: mieszkania; miasta; ceny transakcyjne; wynagrodzenie; Polska; Unia Europejska; apartments; cities; transaction prices; compensation; Poland; European Union