Zarządzanie odpadami w przedsiębiorstwie w erze zrównoważonego rozwoju – analiza przypadku spółki grupy Komandor - Jabłońska, Żaklina; Piorunowska-Kokoszko, Joanna (Waste Management in a Company in an Era of Sustainable Development – A Case Study of the Komandor Group Company, 2023)
Celem artykułu jest wskazanie korzyści wynikających z zarządzania odpadami w myśl idei zrównoważonego rozwoju i zgodnie z zasadami budowania modelu zamkniętego. Autorki przedstawiają znaczenie koncepcji zrównoważonego rozwoju w odniesieniu do gospodarowania odpadami, wskazując jej pozytywny wpływ na środowisko oraz wartość dla interesariuszy, a także na zmiany w modelach biznesowych. W celu zobrazowania potencjału wynikającego z umiejętnego zarządzania odpadami w przedsiębiorstwie wykorzystano metodę studium przypadku, odpowiednią dla zrozumienia rozwoju zjawisk w określonych uwarunkowaniach. Na podstawie fragmentu badanego studium przypadku autorki przedstawiły, jak właściwie zaadaptowana zmiana wpłynęła nie tylko na poprawę pozycji przedsiębiorstwa, ale także na ograniczenie kosztów wynikających z konieczności wcześniejszej utylizacji odpadów. Analiza przypadku wykazała, że współpraca z wyspecjalizowaną firmą pozwala lepiej chronić środowisko i zmniejszać zużycie zasobów naturalnych oraz pozytywnie wpływa na wyniki finansowe przedsiębiorstwa, powodując oszczędności roczne na poziomie 77 tys. zł netto. W podsumowaniu podkreślono konieczność adaptacji przedsiębiorstw do paradygmatów zrównoważonego rozwoju. Firmy, które cechuje odpowiedzialność (zarówno społeczna, jak i środowiskowa), są lepiej postrzegane przez klientów i partnerów biznesowych. Taka postawa wpływa pozytywnie na kreowaną przez nie wartość, dając im tym samym większą szansę na obronę przed nadchodzącym kryzysem gospodarczym, co może stanowić przedmiot dalszych badań i dyskusji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 3, s. 21-29
Keywords: zarządzanie odpadami; zrównoważony rozwój; przedsiębiorstwo; waste management; sustainability; enterprise