Dylematy atrakcyjności inwestycji podmiotów prywatnych w odnawialne źródła energii - Burzyńska, Dorota (Dilemmas of Attractiveness of Private Investments in Renewable Energy Sources, 2023)
Energetyka konwencjonalna cechuje się dużą kapitałochłonnością, często także przestarzałą technologią opartą na paliwach kopalnych. Aby zapobiegać wzrostowi kosztów zarówno finansowych, jak i społecznych, w polskiej energetyce wprowadza się zmiany. Antidotum na kryzys w branży energetycznej, również ten wywołany działaniami wojennymi w Ukrainie, może być energetyka rozproszona ze źródeł odnawialnych, realizowana przez prywatne podmioty, czego autorka próbuje dowieść w artykule, wskazując czynniki atrakcyjności tego typu inwestycji. Celem artykułu jest identyfikacja czynników wpływających na podejmowanie inwestycji w solarne źródła energii w obszarze energetyki prosumenckiej w Polsce. W opracowaniu wykorzystano badania jakościowe (analiza danych zastanych, przegląd literatury, aktów prawnych i raportów). Z przeprowadzonych badań wynika, że istnieją grupy barier: prawne, administracyjne, finansowe, społeczne czy edukacyjne, mające wpływ na rozwój sektora prywatnych inwestycji w odnawialne źródła energii w Polsce. Podstawowym postulatem rozwoju inwestycji wytwarzania energii z odnawialnych źródeł jest odejście od wytwarzania energii w nielicznych dużych elektrowniach na rzecz produkcji prądu w rozproszonych po całym kraju licznych i niewielkich instalacjach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 3, s. 1-10
Keywords: odnawialne źródła energii; ekologiczne inwestycje; prosument; renewable energy; sources; ecological investments; prosumer