Recenzja publikacji: Model społeczny zintegrowanej Europy. Nowe wyzwania i perspektywy pod redakcją Józefa Zarzecznego - Soroka, Józef Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008)
Realizacja modelu społecznego w praktyce jest w dużej mierze zależna od stanu gospodarki, jednocześnie może na ten stan gospodarki wpływać pozytywnie lub negatywnie. Dlatego nieprzypadkowo we Wprowadzeniu Józef Zarzeczny słusznie pisze: "Jak się wydaje, kierunek zmian i modyfikacji sfery socjalnej i społecznej wymaga stałego monitorowania, aby nie przekroczyć subtelnej granicy między wielkością transferów finansowych na zabezpieczenie społeczne i osłony socjalnej a wielkością środków koniecznych na podtrzymanie stałego wzrostu gospodarczego, w tym wymogów wynikających z konkurencyjności globalnej, regionalnej i lokalnej, co może mieć poważne konsekwencje" (s. 7). Stąd też, jego zdaniem, "Celem tej publikacji jest próba odpowiedzi na nowe wyzwania odnoszące się do kwestii zakresu i stopnia realizacji funkcji społecznych oraz socjalnych współczesnego państwa i innych podmiotów". (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 26, s. 264-266