Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce : księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi [cała publikacja] - Rynio, Dorota. Redakcja; Zakrzewska-Półtorak, Alicja. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[W monografii dokonano przeglądu warstwy teoretycznej oraz badań empirycznych w zróżnicowanych wymiarach czasu, dotyczących zmian w analizie przestrzeni, regionów i jednostek lokalnych. Rozważania zawarte w publikacji zobrazowano wieloma przykładami – zarówno z Polski, jak i zagranicznymi. Zakres analiz przedstawionych w monografii wynika z głównych trendów społeczno-gospodarczych w nowoczesnej gospodarce regionalnej. Zakres ten ilustruje zainteresowania i specjalizacje badawcze prof. dr. hab. Stanisława Korenika. Publikacja jest wyrazem szacunku i docenienia aktywności badawczej Profesora obchodzącego jubileusz 35-lecia pracy naukowej. W książce szczegółowo omówiono takie zagadnienia, jak: sposoby traktowania przestrzeni w teorii ekonomii – krótki przegląd; znaczenie przestrzeni w polityce zintegrowanego i zrównoważonego rozwoju Polski; funkcjonowanie układów miejskich i ewolucja zagospodarowania przestrzeni miast; rola ludności wiejskiej w zasiedleniu Wrocławia – na przykładzie pracowników przemysłu (1945-1956); megatrendy w kreatywnej przestrzeni; wybrane megatrendy wpływające na przestrzeń Wrocławia w latach 2012-2021; chronourbanistyka a projektowanie nowoczesnych osiedli – studium przypadku Wrocławia; style zarządzania miejskiego; obszary funkcjonalne jako jednostki terytorialne – wyzwania dla nauki i polityki rozwoju; samorząd terytorialny w warunkach gospodarki cyrkularnej – warunki skutecznej transformacji; reinterpretacja pojęcia bliskości i jej roli w rozwoju terytorialnym, ewolucja roli i funkcji dotacji przekazywanych do budżetów samorządów województw; terytorialne zróżnicowanie regulacji w podatkach dochodowych w Polsce implikowane intencją aktywizacji działań gospodarczych; rola interesariuszy w realizacji projektów dziedzictwa narodowego; skuteczność projektów konsolidacji administracyjnej w miejskich obszarach funkcjonalnych – studium przypadków z Polski i USA; polityka energetyczna jednostek samorządu terytorialnego szczebla gminnego w świetle ryzyka finansowego i niefinansowego; przestrzenne zróżnicowanie gospodarowania odpadami w powiatach w latach 2010-2020 impulsem zielonej transformacji w Polsce; problemy i wyzwania rozwoju obszarów wiejskich; oddziaływanie transformacji energetycznej na gospodarowanie przestrzenią w Polsce w perspektywie roku 2050; transformacja miasta poprzemysłowego – uwarunkowania sukcesu transformacji Katowic – centrum największego regionu węglowego Unii Europejskiej; proces rewitalizacji a rozwój zrównoważony miasta; koopetycja jako potencjalne źródło przewagi konkurencyjnej na lokalnym rynku wina – przyszłość czy mrzonka o lokalnych producentach wina w Polsce.] nota autora.
s. 308