Value Based Inventory Management - Michalski, Grzegorz (Zarządzanie zapasami ukierunkowane na maksymalizację wartości przedsiębiorstwa, 2008)
Podstawowym celem finansowym działania przedsiębiorstwa jest maksymalizacja bogactwa jego właścicieli. Zarządzanie zapasami powinno także przyczyniać się do realizacji tego celu. Większość funkcjonujących w literaturze modeli dotyczących zarządzania aktywami bieżącymi nie uwzględnia jednak tego celu i jest ukierunkowane na maksymalizację zysku księgowego. Niniejszy artykuł prezentuje propozycję ukierunkowanej na maksymalizację wartości przedsiębiorstwa modyfikacji dwóch najpopularniejszych w literaturze modeli do zarządzania zapasami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 27, s. 86-94