Bias-Variance Trade-off In Supervised Classification - Michalski, Piotr (Wymienność wariacji i obciążenia w modelu klasyfikacji pod nadzorem, 2008)
W artykule zaprezentowano podejście do dekompozycji oczekiwanego błędu predykcji w klasyfikacji według J.H. Friedmana. Dekompozycja ta ujawnia multiplikatywną wymienność wariancji i obciążenia w modelu klasyfikacji pod nadzorem oraz pozwala wyjaśnić klasyfikacyjną konkurencyjność prostych, obciążonych modeli, takich jak np. liniowy model prawdopodobieństwa. W artykule przedstawiono również symulacyjny przykład obliczenia oczekiwanego błędu predykcji w klasyfikacji za pomocą dekompozycji Friedmana, porównujący trzy modele ekonometryczne o różnym obciążeniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 27, s. 51-64