The Application of Symbolic Kernel Discriminant Analysis in Credit Rating - Pełka, Marcin (Zastosowanie jądrowej analizy dyskryminacyjnej obiektów symbolicznych do oceny zdolności kredytowej, 2008)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości zastosowania jądrowej analizy dyskryminacyjnej obiektów symbolicznych do oceny zdolności kredytowej osób fizycznych. Artykuł pokazuje również, jak „klasyczna” analiza Bayesowska może być zaadaptowana dla różnych typów danych symbolicznych za pomocą jądrowego estymatora intensywności dla obiektów symbolicznych. W części empirycznej dokonano oceny zdolności kredytowej osób fizycznych na podstawie danych uzyskanych z roku 2004 dla banku BGŻ SA Oddział w Kłodzku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 27, s. 28-35