Rozwój lotnisk regionalnych - przykład Łodzi - Wartalska, Magdalena (The Development of Regional Airports - the Example of Lodz, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest pokazanie znaczenia lotnisk regionalnych w podnoszeniu konkurencyjności miast i regionów oraz roli władz lokalnych i regionalnych w rozwoju portów lotniczych. Powyższe kwestie zostaną omówiono na przykładzie Portu Lotniczego im. Władysława Reymonta w Łodzi. Punktem wyjścia rozważań jest konstatacja, że władze samorządowe coraz częściej dostrzegają potrzebę budowy nowych i modernizacji już istniejących lotnisk. Jest to nie tylko kwestia zwiększenia atrakcyjności inwestycyjnej miast i regionów, ale jednocześnie podniesienia ich prestiżu. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 563-569