Wydatki na ochronę zdrowia w krajach Unii Europejskiej - Markowska-Bzducha, Ewa (Health Protection Expenditures in the European Union Countries, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest analiza porównawcza wydatków na ochronę zdrowia w Polsce i w innych krajach UE. Analizę skoncentrowano na dwóch podstawowych wskaźnikach obrazujących poziom finansowania ochrony zdrowia w danym kraju: udziale wydatków na ochronę zdrowia w PKB oraz wydatkach na ochronę zdrowia per capita. Zbadano również zależność pomiędzy wielkością wydatków na ochronę zdrowia a PKB w badanej grupie krajów. Podstawę analizy stanowiły informacje pochodzące z bazy danych Światowej Organizacji Zdrowia oraz Banku Światowego. Analizą objęto lata 2000 i 2005. Wydatki na ochronę zdrowia oraz PKB per capita przedstawiono z uwzględnieniem siły nabywczej (PPP - purchasing power parity). (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 555-562