Wieloletnie planowanie finansowe w polskim samorządzie terytorialnym - Sierak, Jacek (Long-Term Financial Planning in Local Government in Poland, 2009)
W kontekście funkcjonowania samorządu terytorialnego omówiono istotę i zakres planowania finansowego. Zwrócono uwagę na prawidłowe szacowanie przyszłych dochodów i wydatków budżetu. Z tymi czynnościami wiąże się wyznaczenie własnego potencjału finansowego jednostki samorządu terytorialnego oraz określenie jego zdolności kredytowej. Zaprezentowano także wyniki badań, których celem było ukazanie praktycznej strony zastosowania planowania finansowego w gminach w Polsce. Przedstawiono dwa przykłady gmin: jedna charakteryzująca się zarządzanie strategicznym aktywnym, natomiast druga zarządzaniem administracyjnym pasywnym. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 544-554