Rola oraz zadania urzędu marszałkowskiego i wojewódzkiego w realizacji Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego w latach 2007-2013 - Szydłowski, Cezary (The Role of Marshal Office and Voivodship Office in Realization of the Regional Operational Programme for the Łódzkie Voivodship, 2007-2013, 2009)
Celem artykułu jest przedstawienie roli i zadań nałożonych na administrację publiczną (rządową i samorządową) szczebla regionalnego, związanych z procesem realizacji regionalnego programu operacyjnego na przykładzie województwa łódzkiego. Zgodnie z przepisami, na obszarze województwa zadania związane z wdrażaniem i obsługą regionalnego programu operacyjnego realizują Urząd Marszałkowski w Łodzi (samorząd województwa) i Łódzki Urząd Wojewódzki w Łodzi (administracja rządowa). (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 533-543