Rola struktury administracyjnej kraju w rozwoju hiszpańskich wspólnot autonomicznych - Piecuch, Jakub (The Role of the Administrative Structure in Spanish Autonomous Communities Development, 2009)
W artykule analizą objęto hiszpańskie wspólnoty autonomiczne, czyli jednostki terytorialne noszące w nomenklaturze Unii Europejskiej symbol NTS-2. Artykuł oparty jest zarówno na analizie publikacji instytucji hiszpańskich, jak i unijnych. Wykorzystano w nim bazy danych statystycznych Instituto National de Estadistica oraz Eurostatu. Analiza obejmuje okres ostatnich trzydziestu lat, od momentu przywrócenia demokracji i uchwalenia konstytucji w 1978 r. do chwili obecnej. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 523-532