Czynnik polityczny i administracyjny w zarządzaniu publicznym - Wojciechowski, Eugeniusz; Wojciechowski, Marek (Political and Administration Factor in the Public Management, 2009)
Celem opracowania jest próba ukazania roli i funkcji czynnika politycznego i administracyjnego w procesie decyzyjnym, odnoszącym się do spraw i działalności publicznej. Problem polega na zarysowaniu wzajemnych zależności między czynnikiem politycznym a administracyjnym. Kontekstem rozważań jest państwo, w którym ośrodkiem władzy są politycy, a integralnym składnikiem administracja publiczna. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 514-522