The Regeneration of Industrial Regions on Example of Manchester - Koutský, Jaroslav (Regeneracja regionów przemysłowych na przykładzie Manchesteru, 2009)
Regeneracja Manchesteru może być rozumiana jako proces złożony, polegający na zmianach, które charakteryzują się własnymi mechanizmami początkowymi, partycypującymi w nich uczestnikami, procesami decyzyjnymi oraz zróżnicowanymi skutkami przestrzennymi. Jest to zazwyczaj złożony proces innowacyjny zachodzący w obrębie miasta. Z tej przyczyny należy zdefiniować zasady odnoszące się nie tylko do źródła zmian i ich progresji, lecz także do ewaluacji pomyślnej realizacji całego procesu oraz możliwości przeniesienia "dobrych doświadczeń" na inne warunki geograficzne. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 490-496