Importance of Networking among Regional Labour Market Participants - Hlaváček, Petr (Znaczenie współpracy w sieci pomiędzy uczestnikami regionalnego rynku pracy, 2009)
Niniejszy artykuł dotyczy kwestii instytucjonalnych, odnoszących się do rozwoju regionalnego. Oparto się na przykładzie polegającym na ewaluacji uczestników rynku pracy i ich gotowości do uczestniczenia w nim. Tworzenie wzajemnych relacji i powiązań sieciowych wśród tychże uczestników pozostaje pod dużym wpływem zakresu intensywności funkcjonowania i zagęszczenia instytucji regionalnych. W przypadku rynku pracy dotyczy to tych jego uczestników, których lokalizacja ogranicza się do danego regionu. Przeprowadzone badania wykazały, że zainteresowanie takich uczestników rozwojem regionalnym i kreowaniem, w jego ramach, wspierających się sieci i powiązań, które mogłyby podwyższyć elastyczność regionalnego rynku pracy, jest stosunkowo wysokie i ciągle rośnie. Na podstawie wyników pierwszego i drugiego etapu badań widać wyraźnie wzrost zapotrzebowania na zasoby ludzkie z punktu widzenia pracodawców, brak zaś wykwalifikowanej siły roboczej uważany jest za najistotniejszą barierę uniemożliwiającą efektywną współpracę. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 484-489