Regional Differences of Population Development in the Czech Republic in the Years 2001-2007 - Šašek, Miloslav (Regionalne różnice rozwoju ludności w Republice Czeskiej w latach 2001-2007, 2009)
Rozwój ludności w okresie transformacji w Republice Czeskiej, a także w ostatnich latach, okazuje się być procesem niezwykle zróżnicowanym. Zachodzące zmiany mają charakter dynamiczny. Po wstępnym gwałtownym spadku urodzeń do 90 000 noworodków rocznie (w okresie 1996-2001) nastąpił wzrost liczby urodzeń w ostatnich latach (w roku 2007 przyszło na świat ok. 115 000 dzieci). Według wstępnych szacunkowych obliczeń w pierwszym kwartale 2008 r. przyrost naturalny był stosunkowo wysoki. Jest to wynikiem opóźnionego wzrostu urodzeń związanego z wyżem demograficznym z lat 1973-1976. Zróżnicowanie regionalne pod względem rozwoju ludności ulega pogłębieniu. Jest ono wynikiem migracji ludności w okresie transformacji. Najwyższy przyrost naturalny obserwuje się w Pradze i jej okolicach, gdzie okres starzenia się ludności jest przedłużony (w związku ze zjawiskiem migracji oraz reprodukcji pokolenia migrującego). (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 477-483