The Impact of Globalization to the Regional Development - Štěpánek, Zdeněk (Wpływ globalizacji na rozwój regionalny, 2009)
Współczesna rzeczywistość charakteryzuje się szeregiem rozbieżnych trendów. Dominują nowe wyzwania i nawiązywanie wzajemnych relacji między nimi. Podstawę sukcesu stanowi siła tkwiąca w konkurencyjności poszczególnych krajów na tle globalizacji światowej. Jednym z warunków osiągnięcia takiej konkurencyjności jest posiadanie wykształconej siły roboczej, w związku z tym wzrasta znaczenie wykształcenia akademickiego. Jednakże spełnienie tylko tego warunku nie stanowi o sukcesie przedsiębiorstwa, lecz jest jedynie bodźcem dla rozwoju i osiągnięcia dobrobytu. W chwili obecnej Republika Czeska przygotowuje się do szeroko zakrojonej reformy szkolnictwa wyższego, lecz przepaść pomiędzy dużymi metropoliami a regionami coraz bardziej się pogłębia. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 470-476