Zróżnicowanie statusu regionów w Unii Europejskiej a projekt Europejskiej Karty Demokracji Regionalnej - Pietrzyk, Irena (The Regions' Status in European Union Diversity and the Project of European Charter of Regional Democracy, 2009)
Poruszono zagadnienie samorządności lokalnej, z uwzględnieniem regionu, w kontekście funkcjonowania Unii Europejskiej (UE). Omówiono zjawisko definiowania regionów zarówno w aktach UE jak i w poszczególnych krajach członkowskich. Przedstawiono helsiński model samorządności regionalnej oraz projekt dokumentu pt. Europejska Karta Demokracji Regionalnej. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 449-458