Ekonomiczne aspekty lokalnej polityki przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych (studium przypadku powiatu bolesławieckiego) - Piepora, Zbigniew (Economic Aspects of the Local Policy of Counteracting the Results of Natural Catastrophes (Case Study of Bolesławiec Poviat), 2009)
W obliczu coraz większej intensywności występowania katastrof naturalnych na obszarze naszego kraju, które w skali gmin i powiatów przybierają postać lokalnych kryzysów, coraz większego znaczenia nabiera prowadzenie lokalnej polityki przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych. Polega ona na świadomej działalności władz ponadkrajowych, państwowych, samorządowych oraz instytucji wyspecjalizowanych, prowadzonej w celu zapobiegania występowaniu skutków katastrof naturalnych oraz minimalizowania szkód powstałych w wyniku ich występowania. W polityce przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych działania na szczeblu lokalnym mogą odgrywać najistotniejszą rolę, oczywiście przy odpowiednim finansowaniu. W dalszej części artykułu przedstawiono przykład realizacji tej polityki w powiecie bolesławieckim. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 417-424