Bezpieczeństwo i porządek publiczny w strukturze zadań jednostek samorządu terytorialnego w Polsce - Maciejuk, Marian (Public Safety and Order in the Tasks Structure of Local Authority Units in Poland, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie zakresu zadań dotyczących bezpieczeństwa publicznego realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego, tj. gminy, powiaty i województwa samorządowe w Polsce w świetle aktualnych regulacji prawnych i rozwiązań instytucjonalnych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 408-416