Przedsiębiorstwa użyteczności publicznej - problem wyboru formy organizacyjno-prawnej w alternatywnych modelach zarządzania gospodarką komunalną - Głuszczuk, Dariusz (Public Utilities - a Problem of Selecting Legal and Organization Forms in Alternative Models of Municipal Services Management, 2009)
Wyjaśniono pojęcie i istotę przedsiębiorstwa użyteczności publicznej (PUP). Przedstawiono zależności pomiędzy wyborem formy prawno-organizacyjnej PUP a modelem zarządzania gospodarką komunalną. Omówiono kryteria wyboru formy prawno-organizacyjnej w sferze przedsiębiorstw użyteczności publicznej. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 396-407