"Maszyna wzrostu" w rozwoju przestrzennym podlubelskiej gminy Głusk - Gorzym-Wilkowski, Waldemar A. ("Growth Machine" in the Spatial Development of Głusk Commune near Lublin, 2009)
Wyjaśniono termin "maszyna wzrostu", oznaczający sytuację, w której rozwój przestrzeni miast stymulowany jest przez działalność deweloperów osiedli mieszkaniowych. Przedstawiono wyniki badań, których celem było zidentyfikowanie czy w polskich warunkach występuje zjawisko "maszyny wzrostu". Obszarem badań objęto gminę wiejską Głusk, leżącą przy granicy miasta Lublin. Scharakteryzowano zagospodarowanie przestrzenne gminy Głusk oraz zwrócono uwagę na dochody samorządu gminnego. Autor zauważa, że obszary położone w sąsiedztwie dużych miast są miejscem, gdzie badane zjawisko jest zauważalne. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 357-365