Kreatywność władz samorządowych w kształtowaniu polityki inwestycyjnej na przykładzie powiatu przasnyskiego - Górniak, Remigiusz (Creativeness of Local Government in Formation of Investment Policy on the Example of Przasnyski Poviat, 2009)
Celem referatu jest przedstawienie jednego z przykładów efektywnego zarządzania jednostką samorządu terytorialnego w Polsce. Przedstawiono powiat przasnyski jako jednostkę samorządu terytorialnego, która mimo bardzo niskiej wyjściowej bazy ekonomicznej (wyrażającej się głównie w niskich dochodach budżetowych) stała się w ostatnich pięciu latach jednym z liderów regionalnych pod względem wielkości realizowanych inwestycji. Określono podstawowe uwarunkowania efektywnego zarządzania inwestycyjnego w jednostkach samorządu terytorialnego szczebla lokalnego. W dalszej części referatu opisano model zarządzania zastosowany w powiecie przesnyskim, przedstawiając go jako jeden z głównych czynników sukcesu w zakresie wartości inwestycji. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 348-356