Bariery w podejmowaniu działalności gospodarczej na obszarach wiejskich na przykładzie gminy Marciszów - Zawierucha, Stefan (The Barriers in Setting Up a Business in Rural Areas on the Example of Marciszow Community, 2009)
W niniejszym artykule szczególną uwagę zwrócono na znaczenie lokalnych władz samorządowych, ich znajomość potrzeb lokalnych społeczności oraz umiejętność rozpoznawania tychże potrzeb celem stworzenia optymalnych warunków do rozwoju lokalnej przedsiębiorczości, jak również wypracowania partnerskich relacji, zwłaszcza pod kątem pomocy w przezwyciężaniu licznych trudności w działalności gospodarczej, które niejednokrotnie tylko dlatego stanowią bariery rozwoju w skali makro, że nie uwzględniają lokalnej specyfiki. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 296-302