Rozwiązania instytucjonalne długu lokalnego w Polsce : konsekwencje dla rozwoju instytucji - Piątkowski, Paweł (Institutional Solutions of Public Debt of Local Authorities : Consequences for Development of the Institution, 2009)
Celem artykułu jest analiza wpływu rozwiązań instytucjonalnych na funkcjonowanie długu lokalnego w Polsce. Zostanie ona rozpoczęta od analizy pojęcia długu publicznego oraz jego ujęcia w teorii ekonomii. Następnie przedstawiono zostaną polskie regulacje prawne dotyczące długu lokalnego wraz z ich porównaniem z rozwiązaniami stosowanymi w innych krajach europejskich. Ostatecznie zaś przedstawione zostaną konsekwencje zastosowanych rozwiązań oraz wnioski dla rozwoju tej instytucji. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 263-271