Ewolucja opłat gminnych - Bury, Piotr (Evolution of Local Fees and Charges, 2009)
W ciągu 18 lat, które upłynęły od reaktywowania samorządu, opłaty gminne podlegały wielu różnym zmianom. Poniżej przedstawione zostały ważniejsze lub ciekawsze z nich (według autora). Niektóre trudno jednoznacznie zaszeregować, dlatego też następujący podział: na zmiany "ontologiczne" (utworzenie bądź likwidacja opłaty), formalne (sposób uregulowania), przedmiotowe, podmiotowe oraz zmiany stawek, należy traktować jako umowny. Rozważania dotyczą danin noszących nazwę opłaty, a więc także i tych o charakterze podatkowym, jak np. od posiadania psów. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 230-240