Problem podmiotu i przedmiotów strategii rozwoju lokalnego - Sztando, Andrzej (Problem of Subject and Objects of Local Development Strategy, 2009)
Omówiono problemy definicji podmiotów i przedmiotów strategii rozwoju lokalnego. Przedstawiono proces planowania strategicznego przez samorządy terytorialne oraz typowe błędy popełnianie w trakcie realizacji tego procesu. Autor skupił się na trudnościach definicyjnych i wskazał na błędy stosowanych rozwiązań. Zaproponował także własne rozwiązania w omawianym zagadnieniu, koncentrując się na zaleceniach dotyczących formułowania zadań strategicznych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 204-212