Problemy i metody prognozowania wpływu rozwoju lokalnego na finanse gminy - Zalewski, Alojzy (Problems and Methods of Forecasting Fiscal Impact of Local Development, 2009)
W Polsce obowiązek sporządzania prognozy skutków finansowych uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego został wprowadzony dopiero Ustawą z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (DzU 2003 nr 8, poz. 717). Od tego czasu minęło zaledwie kilka lat i nie zdążyły się jeszcze ukształtować odpowiednie podstawy teoretyczno-metodyczne prognozowania oddziaływań rozwoju lokalnego na koszty i dochody gmin. W związku z tym w opracowaniu podjęta została próba częściowego uzupełnienia tej luki. W tym celu została przeprowadzona analiza relacji między rozwojem lokalnym a finansami gminy. Na tym tle przedstawiono zarys metodyki oceny oddziaływania fiskalnego rozwoju gminy. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 183-192