Szkoły wyższe jako małe obszary rozwoju regionalnego i lokalnego - Ponikowski, Henryk (Schools of Higher Education as Small Areas of Regional and Local Development, 2009)
Na przykładzie szkół wyższych omówiono rozwój regionalny i lokalny miejsc zwanych małymi obszarami rozwoju. Charakterystyki tych obszarów dokonano w ujęciu progowym, funkcjonalnym oraz strukturalno-przestrzennym. Wymieniono funkcje szkoły wyższej w rozwoju regionalnym i lokalnym oraz przedstawiono zestawienie projektów indywidualnych zgłoszonych przez te szkoły w ramach Programów Operacyjnych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 167-179