Innowacyjność wybranych województw w Polsce w nowej perspektywie finansowej Unii Europejskiej - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Innovativeness of Chosen Polish Regions in New Financial Perspective of the European Union, 2009)
Celem opracowania jest przedstawienie i ocena działań wspierających innowacyjność, planowanych na lata 2007-2013, współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej w wybranych województwach (ze szczególnym uwzględnieniem dolnośląskiego). Pozostałe województwa poddane analizie to: łódzkie, małopolskie, mazowieckie, pomorskie, śląskie i wielkopolskie. Województwa te zostały wybrane ze względu na ich znaczącą rolę w skali kraju (mierzoną np. udziałem w tworzeniu PKB), atrakcyjność inwestycyjną oraz potencjał rozwojowy. W dalszej części analizie i ocenie zostaną poddane wybrane przedsięwzięcia mające na celu wspieranie innowacyjności Dolnego Śląska. Analiza ta została poprzedzona przedstawieniem pozycji wymienionych powyżej województw w zakresie wybranych czynników decydujących o ich konkurencyjności. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 126-136