Ocena zróżnicowania innowacyjności regionów w Polsce i jego wpływu na poziom rozwoju gospodarczego - Koźlak, Aleksandra (The Assessment of Diversity of Innovation of Polish Regions and Its Influence on Economic Development, 2009)
Celem przeprowadzonych badań było określenie zróżnicowania innowacyjności polskich regionów oraz analiza zależności między poziomem ich innowacyjności i rozwoju gospodarczego. W całym opracowaniu dane w układzie regionalnym dotyczą roku 2005, ponieważ dla późniejszych lat nie są dostępne informacje na temat wysokości PKB. Realizację celu badawczego przeprowadzono z wykorzystaniem bezwzorcowej metody sum standaryzowanych wartości, która pozwala porównać różne zjawiska gospodarcze w ujęciu przestrzennym i umożliwia stworzenie hierarchii regionów na podstawie równoczesnego porównania kilku zmiennych. Zbadano też siłę korelacji wyznaczonych mierników syntetycznych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 93-104