Regionalna polityka innowacyjna - rola, uwarunkowania, instrumenty w świetle badań ankietowych - Nowakowska, Aleksandra (Regional Innovation Policy - Its Role, Conditions and Instruments in the Light of Survey Results, 2009)
Omówiono wyniki badań ankietowych, których celem była identyfikacja wiedzy i świadomości proinnowacyjnej podmiotów kształtujących politykę innowacyjną na poziomie regionalnym. Zwrócono uwagę na takie problemy jak: postrzeganie i rozumienie procesów innowacyjnych przez podmioty polityki regionalnej; wiedza podmiotów polityki regionalnej o potencjale i działaniach proinnowacyjnych podejmowanych w regionie; ranga i znaczenie polityki innowacyjnej w polityce regionalnej oraz znaczenie regionalnej strategii innowacji w kształtowaniu regionalnej polityki innowacyjnej. Badanie zrealizowano na próbie 108 podmiotów o charakterze publicznym i publiczno-prywatnym z pięciu regionów: łódzkiego, śląskiego, zachodniopomorskiego, podkarpackiego i wielkopolskiego.(fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 82-92