Infrastruktura innowacyjna jako czynnik integracji gospodarczej regionu - Polski, Jan (Innovation Infrastructure as a Factor of Regional Economy Integration, 2009)
Wśród różnych atrybutów konkurencyjności szczególna rola przypada innowacyjności firm, jako wiodącemu czynnikowi pomnażania kapitału w różnych jego formach w regionie. Rozwój innowacyjności wymaga jednak rozbudowy sieci odpowiedniej infrastruktury współpracującej z placówkami badawczo-projektowymi i wdrożeniowymi. Wyzwaniem dla polskich regionów jest więc tworzenie systemów infrastruktury innowacyjnej. Jest to obecnie zadanie trudne, jednakże konieczne. Poza wzmacnianiem aktywności innnowacyjnej firm i placówek badawczo-projektowych ów system może się stać pierwszoplanowym czynnikiem integracji wewnętrznej regionów i intensyfikacji ich powiązań z otoczeniem. Jest to główna teza przyjęta w tym artykule. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 72-81