Innowacyjność lokalnych jednostek terytorialnych - Brol, Ryszard (The Innovativeness of Local Territorial Entities, 2009)
Celem publikacji jest przeniesienie kategorii innowacyjności na szczebel gospodarki lokalnej. Realizacja tego celu wymagała zdefiniowania pojęcia innowacji i innowacyjności jako kategorii ekonomicznej oraz pojęcia stymulowania innowacyjności jako instrumentu polityki intraregionalnej. Publikacja - ze względu na limitowaną objętość - ogranicza się do przedstawienia dwóch aspektów innowacyjności lokalnej: innowacji jako egzogenicznego czynnika rozwoju lokalnego, dla którego nośnikiem dyfuzji są procesy delokalizacji produkcji i usług, stanowiące przejaw procesów globalizacji i integracji gospodarki; identyfikacji lokalnego endogenicznego potencjału innowacyjnego, którego głównymi elementami są kapitał ludzki i kapitał społeczny. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 52-61