Ekonometryczna analiza zależności poziomu rozwoju regionalnego i kapitału ludzkiego - Bal-Domańska, Beata (Econometric Analysis of Interdependencies between the Level of Regional Development and Human Capital, 2009)
Celem artykułu jest ekonometryczna analiza zależności między poziomem rozwoju regionalnego mierzonego produktem krajowym brutto (PKB) per capita a kapitałem ludzkim, który jest podstawowym elementem w procesie kreowania gospodarki wiedzy. Przedmiotem zainteresowania są regiony Unii Europejskiej szczebla NUTS-2 w latach 2002-2004. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 40-51