Zróżnicowanie rozwoju gospodarczego krajów Unii Europejskiej a poziom gospodarki opartej na wiedzy - ujęcie dynamiczne - Sobczak, Elżbieta (Diversification of the European Union Member Countries' Economic Growth vs. Knowledge Based Economy Level - Dynamic Approach, 2009)
Analiza i ocena współzależności występujących pomiędzy poziomem i dynamiką rozwoju gospodarczego Krajów Unii Europejskiej a poziomem gospodarki opartej na wiedzy stanowi podstawowy cel tego opracowania. Punktem wyjścia realizowanych badań jest segmentacja a priori krajów UE ze względu na poziom i dynamikę produktu krajowego brutto. Następnie dokonano identyfikacji najistotniejszych uwarunkowań i przejawów rozwoju gospodarki opartej na wiedzy oraz ich relacji z rozwojem gospodarczym. Umożliwiło to określenie profili wyłonionych grup krajów za pomocą identyfikatorów gospodarki opartej na wiedzy. Analiza porównawcza przestrzeni krajów Unii Europejskiej ma charakter dynamiczny. Zakres czasowy badań obejmuje lata 1998-2008, z podziałem na podokresy. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 27-39