Klasyfikacja europejskiej przestrzeni regionalnej ze względu na rozwój gospodarczy i gospodarkę opartą na wiedzy (GOW) - Strahl, Danuta (Classification of European Regional Space with Regard to Economic Development and Knowledge Based Economy (KBE), 2009)
Zasadniczym celem artykułu jest ocena relacji zachodzących między poziomem rozwoju gospodarczego oraz poziomem GOW w europejskiej przestrzeni regionalnej na szczeblu regionów NUTS-2. Do realizacji celu zostaną wykorzystane metody klasyfikacji ze względu na dwa wymienione kryteria, tj. poziom rozwoju gospodarczego i poziom rozwoju GOW oraz podstawowe miary zależności statystycznej, jak współczynnik skojarzenia Yule'a. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 46, s. 15-26