Postrzeganie przez studentów możliwości wykorzystania zarządzania procesowego w usprawnianiu organizacji - Oleś-Filiks, Małgorzata (Students’ Perception of Possibilities of Using Process Management in Organization Improvement, 2023)
Zasadniczym celem niniejszego artykułu jest analiza wiedzy studentów – przyszłych, użytkowników systemów – w zakresie wykorzystania i możliwości zastosowania zarządzania procesowego w usprawnianiu organizacji. Badania wykonano za pomocą metody CAWI. Przygotowaną do tego celu ankietę najpierw zweryfikowano przy udziale ekspertów z dziedziny zarządzania procesowego, a następnie udostępniono studentom do wypełnienia na serwerach Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Badana dotyczyły ogólnej znajomości pojęć związanych z zarządzaniem procesowym, szczegółowej znajomości definicyjnej wybranych kategorii z tego zakresu oraz możliwości realizacji podejścia procesowego. Badania pokazały, że zainteresowanie najnowszymi technologiami wśród studentów nie jest zbyt głębokie, a pojawiające się nowości nie są znane. W badaniu zostały potwierdzone korzyści z zastosowania podejścia procesowego, potwierdzono, że podejście procesowe jest katalizatorem osiągania lepszych wyników finansowych organizacji, a skutki finansowe wprowadzania orientacji procesowej są odłożone w czasie. Na koniec zaproponowano możliwości wykorzystania zarządzania procesowego w usprawnianiu organizacji w chwili obecnej wśród osób, które będą je stosować w najbliższej przyszłości.
Oleś-Filiks, M. (2023). Postrzeganie przez studentów możliwości wykorzystania zarządzania procesowego w usprawnianiu organizacji. W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 226-245). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zarządzanie procesowe; usprawnianie działalności organizacji; process management; streamlining the operation of the organization