Społeczeństwo informacyjne czy cyfrowe? - Nowak, Paweł A. (Informational or Digital Society?, 2023)
Wszystkie polskie dokumenty programowe dotyczące inwestycji w sektor ICT (TIK) odnoszą się do pojęcia budowy społeczeństwa informacyjnego. Jednocześnie inwestycje mają być powiązane z kompetencjami cyfrowymi. Obydwa te pojęcia, często traktowane jako „para”, wrosły w powszechną świadomość, szczególnie wśród osób odpowiedzialnych za programowanie środków pomocowych na poziomie rządu i samorządów regionalnych. Rozdział ma na celu zwrócenie uwagi czytelnika na wagę kompetencji cyfrowych we współczesnym świecie oraz problem luki kompetencyjnej, jaką powoduje brak zrozumienia zakresu pojęć oraz niekonsekwentne ich stosowanie (w tym w obszarze edukacji formalnej). Luka w obszarze kompetencji cyfrowych osłabia potencjał społeczeństwa informacyjnego do podnoszenia konkurencyjności obywateli, przedsiębiorstw, a patrząc całościowo – polskiej gospodarki na rynku europejskim i światowym.
Nowak, P. A. (2023). Społeczeństwo informacyjne czy cyfrowe? W: H. Dudycz, M. Hernes, M. Pondel, A. Rot (red.), Informatyka w zarządzaniu (s. 214-225). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: społeczeństwo informacyjne; kompetencje cyfrowe; kompetencje informacyjne; polityka rozwoju; information society; digital competences; information competences; development policy